Обсъдиха пътното поддържане в Старозагорско
Обсъдиха пътното поддържане в Старозагорско / Областна администрация Стара Загора

Представителите на отговорните институции за преодоляване на кризисни ситуации заради очакваната усложнена зимна обстановка в предстоящите дни се срещнаха с областния управител Недялко Недялков.

Участниците в срещата потвърдиха готовността си за своевременна реакция с почистването и поддръжката на пътища и проходи в Старозагорска област. Сформирани са екипи на Гражданска защита, ДАИ, Областно пътно управление за контрол и действия за осигуряване на защита на населението при бедствия и аварии, заради обилния снеговалеж и силен вятър, които се очакват на територията на областта и страната.

Ще бъде засилен контрола на Пътна полиция на проходите „Шипка" и „Проходът на Републиката", на проблемния пътен участък между градовете Мъглиж и Николаево, като там предварително ще бъде дислоцирана и верижна техника със спасителни екипи.
Представители на пътно поддържащите фирми заявиха, че разполагат с цялата необходима техника, материали и човешки ресурс за извършване на своята дейност.

Неспазване на разпоредбите за забрана на движение на тежкотоварни автомобили през проходите, липсата на зимно оборудване на автомобилите, както и недостатъчната информация, подавана от кметове и кметски наместници към жителите на населени места, са сред най-честите проблеми, които се наблюдават при усложнена зимна обстановка, коментираха представителите на институциите.

"Ще поема лична отговорност като областен управител за предотвратяването на кризисни ситуации и тежки случаи, за ограничаване на трафика по пътища, ако това се налага", категоричен бе Недялков.