Общинският съветник Янко Янков организира подписка за референдум по казуса Бедечка
Общинският съветник Янко Янков организира подписка за референдум по казуса Бедечка / DarikNews.bg, архив

Референдум по казуса 'Бедечка" организира общинският съветник от МК „Истината за Стара Загора" Янко Янков . Подписката започва от понеделник, като ще има няколко въпроса към гражданите на Стара Загора.

„Това мое решение беше предизвикано от постоянните спекулации на шепа хора, които манипулират обществеността с неверни твърдения. Например: да спасим Стария чинар,който няма да се реже, а напротив ще има зелена площ около него близо 4 дка; да спасим обществения парк, а Бедечка нито е обществен,а частен и то повече от 10 години, нито има статута на парк. Като представител на гражданите, аз съм длъжен да се съобразя с тяхното желание и затова организирам този референдум, за да разберем дали старозагорци са съгласни да се по харчат 80 милиона от нашите данъци, с които да се забави облагородяването на града и да се влезе в една дълга 15-годишна процедура или това е прищявка на една група от хора, която настройва цялата общественост срещу общинския съвет, Общината и кмета.

За референдума са нужди малко над 15 000 подписа, 1/20 от имащите право да гласуват и ако се съберат, лично аз ще го внеса в Общинския съвет. Такова сериозно решение не може да се взима от малка група хора, а единствено с решение на цялата общественост, с която аз и всички мои колеги сме длъжни да се съобразим", обяснява Янков.

Груби изчисления показват, че сумата, която би била необходима за отчуждаването на над 300 дка площ на квартала, надхвърля 30 млн. лв. Сумата стана ясна, след като четирима независими оценители са се произнесли по въпроса за средната офертна пазарна стойност на имотите в кв. „Бедечка". Кметът Живко Тодоров отново припомни, че към отчуждаване на земите може да се тръгне само след промяна на Общия устройствен план на Стара Загора, но тъй като въпросът е обществено значим, това няма как да стане без допитване до всички граждани на Стара Загора. Първата стъпка е събирането на 15 000 подписа за провеждане на местен референдум.

Преди три години Административният съд в Стара Загора обяви за нищожно решението на Общинския съвет, с което бе инициирано провеждането на местен референдум за съдбата на полигона „Змейово". Решението бе взето на сесия на Общинския съвет в края на март 2013 година, с пълно единодушие след час и половина дебати. Още през април обаче от Районна прокуратура - Стара Загора протестираха срещу това решение. Тогава от Административния съд отхвърлиха жалбата им с мотива, че е подадена след предвидения за това срок.

Местният референдум се проведе на 26 май 2013 година.

На 27 май 2013 година стана ясно, че според окончателните резултати от проведения първи местен референдум в Стара Загора за съдбата на полигон „Змейово" , близо 95 на сто от гласувалите подкрепят закриването му. Според протокола на общинската избирателна комисия към 23,55 ч. на 26 май 2013 г., броят на гласоподавателите, включени в избирателните списъци е 150 203. Подписи като гласоподаватели са положили 29 648 души, което е 19,74 % от имащите право на глас.

250 хиляди лева ще струва на местната хазна провеждането на референдума с въпрос „Да бъде ли закрит Централен изпитателен артилерийски технически изпитателен полигон „Змейово"?. Сумата се е увеличила, защото към първоначалните 200 хил. лева, се прибавят и средствата за охрана на секциите, съобщи седмица преди провелия се референдум председателят на Общинския съвет Емил Христов.