Общинският бюжет 2010 орязан с около 18%
Общинският бюжет 2010 орязан с около 18% / netinfo

Общинският бюджет за 2010-та ще бъде със 17-18% по-малко спрямо миналогодишния, обяви по-рано днес кметът на Стара Загора проф. Светлин Танчев.

"Надяваме се и тази година да съумеем да балансираме приходната и разходната част", допълни проф. Танчев.

На 4 февруари Бюджет 2010 ще бъде предложен за гласуване пред Общинския съвет на Стара Загора.

"Работим в много трудно време, но търсим варианти за справяне със ситуацията. През 2009-та се опитахме да структурираме стабилен бюджет, който обаче беше коригиран в края на годината", припомни градоначалникът. Той обясни, че при изготвянето на миналогодишния бюджет са били заложени приходи от продажба на общински имоти. През второто шестмесечие цените на имотите падат, а търсенето намалява поради икономическата криза. Голяма част от купувачите на определените имоти се отказват от сделките и така се наложиха корекции в приходната част.

"Въпреки всичко ние постигнахме много добри резултати. Мога да обява, макар и все още неофициално, че Стара Загора е една от водещите общини в стараната по оценка на финансовото министерство. Това е така, защото приключихме годината без дългове и с повишен процент на изпълнение на поставените задачи", коментира проф. Танчев.

Той допълни, че местната администрация е изпълнила 95% от приходната част на общинския бюджет. Кметът не пропусна да спомене чат от големите проекти в Стара Загора: финализирането на ремонтите дейности по Държавната опера, изграждането на канализацията в кв. "К. Ганчев", продължението на бул. "Славянски", както и ремонтът на пътя между селата Калояновец и Ловец. По последния проект остават около 30% от общия обем работа и той ще бъде довършен до пролетта.