Община Стара Загора- домакин на среща по програма JESSICA
Община Стара Загора- домакин на среща по програма JESSICA / DarikNews.bg, архив

Община Стара Загора ще бъде домакин на официална среща по повод подписаното споразумение между Европейската инвестиционна банка - като управляваща Холдинговия фонд по инициативата JESSICA -Съвместна европейска инициатива за устойчиви инвестиции в градските райони за България и Регионален фонд за градско развитие.

Форумът ще се проведе на 12 януари от 11 часа в зала „П.Рачов Славейков" и ще присъстват министърът на регионалното развитие Лиляна Павлова, ръководителят на на Централна и Югоизточна Европа по инициатива JESSICA на Европейската инвестиционна банка Христос Контогеоргос, старозагорският кмет Живко Тодоров, кметове на други големи общини в България, представители на общинското и областно ръководство на града, представители на бизнеса, работодателски организации и предприемачи.

На срещата ще бъдат представени възможностите за финансиране на общини, частни инвеститори и публично-частни партньорства, които предлага споразумението.

По схемата JESSICA ще се финансират проекти за строителство на бизнес центрове, спортни площадки, както и мерки за енергийна ефективност в София и шест големи български общини, между които и Стара Загора. До края на 2015 година България трябва да усвои и да върне на Брюксел 33 милиона евро, които ще бъдат отпуснати по финансовия инструмент на Eвропейската инвестиционна банка JESSICA. Парите се отпускат по Оперативна програма „Регионално развитие", но само за проекти, които могат да генерират приходи.