Община Казанлък се топи
Община Казанлък се топи / netinfo

Средно с около 400 души годишно намалява населението на община Казанлък, показват данни от разпространения в сайта на Общинския съвет на Казанлък Анализ на демографското състояние на населението от общината.

Анализът е част  от Общинския план за развитие до 2013-та година, който предстои да се обсъжда от местния парламент на града на предстоящото му заседание този четвърт- 28 септември.

Отрицателният прираст в селата на община Казанлък е два пъти по-висок от отрицателния приръст в града- съотношението е съответно 7,5 промила, срещу 3,7 промила за града.

 В същото време механичният  прираст на общ. Казанлък е относително по-динамичен в сравнение с естествения прираст.

През 2004 г. в общината са осъществени средно годишно с около 115 повече изселвания,  отколкото заселвания..

От анализа става ясно, че населението с високо образователно равнище в Казанлъшко е повече от половината (57.7%) от лицата на 7 и повече години,  което е над средното ниво за страната (52.0%) и област Стара Загора (51.7%).

Хората с висше оброзавание в Казанлъшко са  8,5%., а лицата със средно образование са 44.7% от населението на 7 и повече години, което е над средната стойност за страната (37.9%) и областта (39.4%)

Като тревожни се отчитат тенденциите на продължаващо постепенно намаление на населението, отрицателният естествен прираст и намаляване делът на младите хора в общината, които са основна група сред изселващите се. 

 Авторите на общинския план за развитие посочват като основни приоритети в демографското развитие на общината конкретни мерки и действия за стабилизиране изапазване на населението, ограничаване неблагоприятните тенденции в демографските процеси, развитие на образованието и обучението.