Общественият посредник подготвя сигнал до Районна прокуратура
Общественият посредник подготвя сигнал до Районна прокуратура / Dariknews.bg

Сигнал до Районна прокуратура заради неизплатени заплати на група работници от машиностроителна компания в Стара Загора ще подготви общественият посредник Павлина Делчева.

Казусът няма развитие вече повече от две години.

Фирмата е наследник на бившия Ремонтно-механичен завод, част от държавния химически гигант "Агробиохим" в Стара Загора и приватизиран през 1999 г. Предприятието се занимава с проектиране, производство, монтаж и ремонт на машини за химическата индустрия, енергетиката, индустриалното строителство.

До 2010 г. в него работят близо 100 души. През лятото на същата година ръководството на фирмата тегли кредит от над един милион лева от Алианц банк като залогът е самото предприятие. Кредитът е трябвало да бъде върнат до 2017 г. Постепенно обаче фирмата спира плащанията към банката, забавя заплатите на работниците си, започва и съкращения.

През януари 2012 г. предприятието става собственост на банката, а в него на работа остават само 15 души. Финансовата институция назначава управител, а в последствие успява да намери купувач за закъсалото дружество. Сумата от сделката обаче не е достатъчна да покрие задълженията, парите на работниците също не са изплатени.

Новият собственик започва процедура по обявяване на дружеството в несъстоятелност, която продължава и до днес. Никой от предишните работници не е получил дължимите му суми, независимо, че някои са успели да заведат дела и да получат изпълнителни листове за дължимите си суми.

В търсене на изход от ситуацията част от работниците се обърнаха към обществения посредник на Стара Загора. Павлина Делчева ги срещна и с представители на Камарата на частните съдебни изпълнители, които днес организират Ден на отворените врати.

По време на срещата работниците разказаха, че след като компанията е спряла работата си през януари 2012 г. машините, с които е разполагало предприятието са били унищожени, вместо продадени.

Според частните съдебни изпълнители в момента работниците няма как да получат забавените си възнаграждения, тъй като по закон стартирането на процедура по несъстоятелност спира всички останали дела водени срещу некоректната фирма.