Обществен дебат за нуждата от омбудсман в Казанлък
Обществен дебат за нуждата от омбудсман в Казанлък / И.Бонев- архив

Да се проведе Обществен дебат за необходимостта от омбудсман на Казанлък, преди на следващо заседание да се приеме и поправка в Правилника за неговата работа. Смисълът на поправката, която следва да се приеме след обществения дебат е, че мандатът на обществения посредник изтича с края на мандата му.
Това решиха общинските съветници на Казанлък на заседанието си днес, след като в дневиня ред бе включен доклад от общинския съветник от партия ЛИДЕР за закриване на органа на обществения посредник.


За предложението за обществен дебат за нуждата от омбудсман в Казанлък гласуваха 19 общински съветника от общо 28, участвали във вота, против бяха 8 и 1 въздържал се.
До този резултат се стигна след като преди началото на дебатите по въпроса, от партия ЛИДЕР поискаха почивка. След нея Постоянната комисия по социални дейности в Общинския съвет внесе предложение за промяна в Правилника за избор на обществен посредник, която цели освобождаване на досегашиния след края на мандата му, но без да се закрива институцията.


От БСП принципно приветстваха предложението, целящо да съхрани институцията обществения посредник, но изразиха недоумение от намеренията на част от общинските съветници да закрият органа. И попитаха какво се променило, че да се налага да се закрива институцията.


Ден преди дебатите от партията на Меглена Кунева разпространиха Отворено писмо до националния омбудсман, до областния управител и до председателя на Общинския съвет в града, в което мотивите за закриването на институцията на омбудсмана бяха определени като "антидемократични" и "проява на пълна некомпетентност".