Обновеното Отделение по хемодиализа
Обновеното Отделение по хемодиализа / Дарик Добрич
Потвърдените с COVID-19 пациенти, подлежащи на хемодиализа, ще се транспортират със специализиран транспорт на ЦСМП – Стара Загора до Диализния център.
 
Процедурата ще се провежда в обособена за целта зала, при спазване на всички необходими противоепидемични мерки. Диализата ще бъде по време, когато в Центъра няма други пациенти, реши Областният щаб в Стара Загора.
 
Причина за това е потвърден случай на коронавирус на пациент, хоспитализиран в Клиника по нефрология на УМБАЛ, който е провеждал хемодиализа в Диализен център „ВИА ДИАЛ“ - Стара Загора.
 
След изследвания на персонала и контактните с него пациенти, са установени още трима с положителен резултат за COVID-19. Единият е от Клиника по нефрология и след получаване на резултата е незабавно преведен за лечение в Клиника по инфекциозни болести. Останалите двама са пациенти на Диализния център „ВИА ДИАЛ“ и са без клиника към момента.
 
От РЗИ-Стара Загора уточняват, че в двете старозагорски лаборатории са установени пет случая на инфекцията през последните 24 часа.
 
По данни на Националната информационна система за COVID-19, шестият случай за област Стара Загора с положителен резултат, е установен по метода PCR в лаборатория на УМБАЛ „Света Марина“-Варна.
 
Това е лице с постоянен адрес във Варна, по данни на личния му лекар, който също е във Варна, но в информационната система е въведен адрес по временна регистрация в Стара Загора, Студентски град.