Областният управител се срещна с офицери и сержанти от запаса
Областният управител се срещна с офицери и сержанти от запаса / Областна администрация - Стара Загора

Среща с представители на Съюза на офицерите и сержантите от запаса проведе днес областният управител Недялко Недялков. Председателят на Областния съвет и зам.-председател на Централния съвет на съюза полк. Стефан Пенев запозна областния управител с дейността на организацията. В него членуват около 1500 души.

Работа за по-добри социални условия на запасното войнство и родолюбива дейност са двете основни задачи пред членовете на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва. В област Стара Загора техни структури работят активно в градовете Стара Загора, Казанлък и Чирпан, отбеляза Пенев. Той изтъкна дейността на съюза във връзка с осигуряването и издръжката на три социални кухни за хора в тежко здравословно и социално положение, както и осигуряване на финансова помощ за нуждаещи се техни членове. През миналата година на 80 души е била осигурена и кратка почивка, благодарение на средства от Министерство на отбраната.

По повод 100 години от Балканските войни и по предложение на Областния съвет на Съюза в Стара Загора ще се проведе тематична конференция през есента. Членовете на организацията активно съдействат за поставянето на паметна плоча в Стара Загора на Осма пехотна Тунджанска дивизия.

Областният управител Недялко Недялков припомни, че именно в Стара Загора, в църквата „Свето Успение Богородично" на 5 октомври 1912 година е прокламиран манифестът на цар Фердинанд за обявяване на война на Османската империя. А от 30 септември до началото на ноември Главната квартира на действащата армия е била разположена в Мъжката гимназия „Иван Вазов".

Недялков е член на създадения с решение №127 на МС от 2012 г. Национален инициативен комитет за честването на 100 години от Балканските войни. До седмица ще бъде сформиран и Областен инициативен комитет, информира Областният управител.