Областният управител: Граждански контрол да има през цялата учебна година
Областният управител: Граждански контрол да има през цялата учебна година / Областна администрация Стара Загора

Областният управител Живка Аладжова поиска информация за готовността на учебните заведения за стартиране на новата учебна година. Това стана по време на среща, на която присъстваха зам. областният управител Теодора Иванова, началникът на РИО на МОН Татяна Димитрова, директорът на РЗИ д-р Златина Нанева, директорът на ОД БХ д-р Дамян Миков и началникът на Група „Организация на движението, пътен контрол и превантивна дейност" към ОД на МВР Димитър Димитров.

Информацията трябва да даде ясна картина в цялата област относно създадената организация за откриване на учебната 2013/2014 година, подчерта Аладжова. Тя очаква началникът на РИО на МОН да докладва за състоянието на материално-техническата база на всички 129 училища в област Стара Загора, условията за нормално протичане на учебните занятия, причините за неприключилите ремонтни дейности, в кои училища строителните мероприятия все още продължават, защо сроковете не са спазени и ще има ли училища, при които строителни дейности ще попречат за първия учебен ден.

Областният управител настоява да се докладва до четвъртък и за обезпечаването на реда и сигурността в и около училищата.

Важен е въпросът с организацията, снабдяването и приготвянето на храна в учебните заведения, както и дали е организирано спазване на изискванията на закона за храните. Завишен контрол към фирмите, които приготвят храни и ги транспортират, ще упражняват в ОДБХ, каза д-р Миков.

Началникът на Групата към ОД на МВР Димитър Димитров съобщи за слабата пътна маркировка, за организацията с оглед присъствие на служители от ОД на МВР в районите на учебните заведения и за предстоящите операции с превантивни мерки.

За изготвени предписания от РЗИ информира директорът д-р Златина Нанева, както и за идеи на кампании, касаещи учениците. Да се съблюдават сроковете, да не се правят компромиси и да се упражнява последователен контрол, спрямо изискванията на закона, към това призова Областният управител Живка Аладжова.

Общественият консултативен съвет ще упражнява граждански контрол през цялата учебна година, заключи Аладжова, която очаква докладите до 12 септември и от 11-те общини.