/ Thinkstock/Getty Images
Областна панорама на професионалното образование провеждат в Стара Загора.
 
Инициативата има за цел да информира кандидат-гимназистите, зрелостниците и техните родители за професиите и специалностите, по които се извършва обучение в учебните заведения в Област Стара Загора, за новостите в професионалното обучение, както и за нуждите на бизнеса в региона.
 
През 2020 г., поради въведеното извънредно положение в страната, се проведе Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, която се радва на голям интерес отстрана на ученици и родители.
 
Тази година се предвижда паралелно провеждане на присъствена и виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране, за да се подкрепят учениците в техния избор на образование и професия.
 
Във Виртуалната панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране участват всички училища, осъществяващи държавен план-прием в осми клас в област Стара Загора, Тракийски университет и представители на бизнеса. Образователните институции се включват с кратко видео, с което се представят професиите и специалностите, по които ще се извършва обучението в тях през учебната 2021/2022 година, а фирмите популяризират дейността си и възможностите за професионална реализация и кариерно развитие. Видеата са публикувани на Фейсбук страницата на събитието „Виртуална панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране“.
 
Присъствената Областна панорама на професионалното образование и кариерното ориентиране ще се проведе на открито на 11 и 12 май в часовия диапазон от 10.00 до 18.30 часа на 11 май и от 10.00 до 13.00 часа на 12 май на бул. „Цар Симеон Велики“ между пресечките на бул. „Митрополит Методий Кусев“ и бул. „Руски“. Тук ще са разположени шатри, където чрез презентации, изделия от практическото обучение, действащи макети, демонстрации и други ще бъдат представени професиите и специалностите, по които ще се извършва обучението в различните училища, както и новостите в професионалното образование. В нея ще се включат професионалните гимназии от община Стара Загора, средни училища, предлагащи професионална подготовка, Тракийски университет и представители на бизнеса.
 
Събитието ще се проведе паралелно в общините от Област Стара Загора.