Областен информационен център и в Стара Загора
Областен информационен център и в Стара Загора / DarikNews.bg

Областен информационен център ще разяснява на граждани, фирми, НПО-та, общини възможностите за кандидатстване по Оперативните програми.Старозагорският офис е част от националната мрежа, в която има изградени 27 центъра.

Центърът в Стара Загора е създаден по проект за близо половин милион лева.Финансирането е на 100% осигурено от ОП "Техническа помощ", а партньори са община Стара Загора, областна администрация, АРИР и „Европа директно".

Екипът на центъра планира да осъществи 186 срещи, да даде компетентен отговор на 1805 запитвания. В рамките на 36 месеца над 5 хиляди души ще участват в организираните от центъра събития.

Подробна и систематизирана информация за кохезионната политика на ЕС, адекватна информация за оперативните програми и възможностите за кандидатстване и финансиране, споделяне на добрите практики, са част от дейностите, които ще се реализират в центъра.

„Информационните ни срещи вече започнаха. Утре ще разясняваме възможностите на ОП „Човешки ресурси" в община Опан. Предвиждаме и индивидуални срещи с хората, които търсят еврофинансиране", обясни ръководителят на старозагорския център Петя Ацинова. В центъра няма да се изготвят европроекти, а ще се разяснява, информира и консултира всеки, който е заинтересован да участва в усвояването на средства по оперативните програми.

Според областния управител Недялко Недялков информационният център ще повиши административния капацитет на участниците и ще доведе до модернизирането на малкия и средния бизнес в региона.

Старозагорският офис се намира на бул. „Митрополит Методий Кусев"№ 9. В Областния информационен център работят трима експерти.