Облаци над Стара Загора скриха Парада на планетите
Облаци над Стара Загора скриха Парада на планетите / Обсерватория Мауна Кеа

Лошото време в града на липите попречи на старозагорци да видят пасажа на Венера. Днес сутринта слънцето изгря със зорницата на диска си, но облаците скриха уникалната гледка.

Явлението се наблюдава веднъж на 105 или 121 години. Парадът на планетите ще може да се види от хората на Земята чак през 2117 г.

Старозагорската астрономическа обсерватория имаше техническа готовност да предава онлайн явлението. В двора на ГПЧЕ „Ромен Ролан" бяха разположени телескопи.

„Направихме една единствена снимка с телескоп, но качеството не е добро. Слънцето едва се виждаше между облаците и беше съвсем закратко - около минута. Венера обаче се виждаше. Лош късмет. Условията за наблюдение не са били добри над цялата страна. Възможно е на Рожен да са занели нещо, но се съмнявам", разказа доц. д-р Борис Комитов.

Специално за Дарик той предостави снимка на пасажа на Венера направена по изгрев слънце от обсерваторията Мауна Кеа на Хавайските острови. „Тази обсерватория е на 4400 метра надморска височина и при тях е 100% сигурно, че могат да хванат явлението", обясни физикът.