Обединяват болниците в Стара Загора на 20 юни
Обединяват болниците в Стара Загора на 20 юни / netinfo

Университетската болница ще се влее в МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович" на 20 юни. Промяната ще бъде гласувана на насроченото за тази дата събрание на акционерите в многопрофилната болница, съобщи в Стара Загора зам.-министърът на здравеопазването д-р Минчо Вичев.

За изпълнителен директор на обединеното здравно заведение лично той смята да предложи сегашния директор на МБАЛ д-р Петър Атанасов. Шефовете на отделните структурни звена и членовете на борда на директорите ще се назначават от министерството, но номинациите ще се правят от колектива.

Днес зам.-министърът първо посети МБАЛ „Проф. Д-р Стоян Киркович", след което участва в продължила два часа среща при закрити врата с ръководствата, синдикалните лидери и шефове на отделения в двете болници. Домакин бе областният управител Недялко Недялков.

На 50-та минута профсъюзните лидери и медици от многопрофилната болница демонстративно напуснаха заседанието. „Липсва диалог. Д-р Вичев дойде просто да ни заяви, че ще има обединение, без да изслуша аргументите ни против", единодушно заявиха лидерите на КНСБ и КТ „Подкрепа" в МБАЛ д-р Атанас Бадов и Петър Ялъмов. Двамата предупредиха, че всеки момент недоволните от промяната ще обявят гражданско неподчинение и ще блокират пътища и магистрали.

„Мисля че това, което направиха беше режисирано. Тази позиция не се подкрепя от националните ръководства на двата синдиката", съобщи по-късно пред журналисти зам.-министърът.

По думите му това, което се случва дори е закъсняло и продължава да се блокира от определени хора и личните им интереси. Заради това поведение болниците загубиха проект за 8 млн. лв., припомин той.

Зам.-министърът изтъкна, че зад обединението стояла не само Университетска болница, но и ръководството на „Киркович", чийто директор д-р Петър Атанасов е подписал договора за вливане с директора на УМБАЛ на д-р Васил Талев 15 май.

Д-р Вичев припомни, че причина за обединението е тежкото финансово състояние на двете болници. Университетска дължи към момента 8,8 млн. лв., от които 5 млн. са просрочени, а многопрофилната - 10,2 млн. лв., от които просрочените са 8,4 млн. лв. „Всеки момент кредиторите могат да заявят съдебни претенции към тях, защото осъзнават, че вземанията им са проблематични", категоричен е заместник здравният министър.

Редукцията на разходите за издръжка и намаляването на разходите за излишни и дублиращи се структури според него ще помогнат за излизане от трудната ситуация.

Слаби били резултатите и на двете болници от преминалата преди дни акредитация. "Получиха акредитация с компромис и това не е само мое мнение като председател на акредитационната комисия, а и на останалите колеги", каза той.

Д-р Минчо Вичев успокои, че няма условие само хабилитирани лица да заемат ръковони позиции в новата болница, която ще има статут на университетска, но ще носи името на Проф. Д-р Стоян Киркович.

Колективите на двете болници трябва да излязат с общо предложение за ръководство на структурите на обединената болница до 10 юни.