Обединен блок на труда поиска оставката на правителството
Обединен блок на труда поиска оставката на правителството / Дарик - Стара Загора

Оставката на правителство и сформиране на служебно до предстоящите избори поискаха от Обединен блок на труда (ОБТ). Това стана ясно на Национален съвет на партията,  който се проведе в Стара Загора.

 

Сред мотивите за този ход са корупцията по високите етажи на властта, промените в изборното законодателство и отхвърлените предложения на президента Първанов за въвеждане мажоритарния вот и намаляване на изборната бариера за коалициите. 

 

“Изборите през лятото, неотложните антикризисни мерки и възстановяването на доверието на Европейския съюз в България трябва да се подготвят от служебно правителство и независими експерти, назначени от президента Георги Първанов”, категоричен е лидерът на ОБТ проф. Кръстьо Петков. От партията  апелират към Първанов да се възползва от конституционните си права и да упражни натиск върху правителството, а ДПС да върне мандата.

 

ОБТ ще търси подкрепа в искането за оставка на правителството от демократичната опозиция, синдикатите и гражданските обединения. Проф. Петков ще настоява президента да изпълни обещанието си за провеждане на референдум на 5 юли.

 

На националния съвет в Стара Загора ОБТ се отказа публично от самостоятелно или коалиционно участие в изборите.  Партията ще подкрепя само мажоритарни кандидати във всички избирателни райони, с изключение на представители от тройната коалиция.