Няма бакшиш за “бакшишите”
Няма бакшиш за “бакшишите” / DarikNews.bg, архив
Няма бакшиш за “бакшишите”
31148
Няма бакшиш за “бакшишите”
  • Няма бакшиш за “бакшишите”

В условията на финансова криза все по-трудно става за хората да отделят някой друг лев допълнително над сметката в ресторанта, таксито или хотела, за да засвидетелстват, че са доволни от обслужването.

Бакшишът е възнаграждение за обслужаване в ресторант, бар, такси, хотел, фризьорски салон и т.н. Думата е с персийски произход и буквално означава "дар".

В много български заведения сервитьорите сами си вземат бакшиша като просто не ви връщат пълната сума. По света обаче това е недопустимо. Във всяка страна действат различни правила. Едно от тях е универсално почти навсякъде, а именно схващането, че няма обиден бакшиш, има само малък

За разлика от България, клиентите на ресторанти в САЩ задължително оставят допълнителна сума между 15-25% от цената на консумацията. Процентът е законово регламентиран в меморандума на Националната асоциация на ресторантьорите в САЩ. В Япония не е прието да се дава бакшиш. А в Китай даването на бакшиш официално е забранено, но на практика 5-10% от сумата остава за обслужването.

Едрите суми обаче, давани на ръка, за да бъде свършена някаква работа, излизат от тези норми и автоматично се превръщат в подкуп.

В разговорния език „бакшиш" се ползва и като нарицателно за таксиметров шофьор. Оставят ли старозагорци бакшиш на "бакшишите" в днешно време чуйте в прикачения звуков файл.