Новият Закон за устройство на територията е на финален етап
Новият Закон за устройство на територията е на финален етап / областна администрация

Въвеждането на еврокодовете - европейската система за проектиране на всички видове строителни конструкции, които в близко бъдеще се очаква да бъдат все по-приложими, е една добра стъпка напред. Това сподели министърът на инвестиционното проектиране Иван Данов. Той се срещна с представители на Регионалните колегии на Камарата на архитектите в България, Камарата на инженерите в инвестиционното проектиране и Областното представителство на Камарата на строителите в Стара Загора. Разговорите бяха по инициатива на областния управител Живка Аладжова.

Министър Данов посочи, че в голямата си част промените в Закона за устройство на територията са точни и полезни, но по думите му, е необходима нова философия в закона. В тази връзка той заяви, че изготвянето на изцяло нов Закон за устройство на територията, почти изцяло взаимстван от германското строително законодателство, вече е на финален етап. Министърът отбеляза, че до няколко месеца предстои и въвеждането на Закон за архитектурните конкурси, Наредба за обществените поръчки в строителството и Наредба за обществените поръчки в проектирането към Закона за обществените поръчки, които също са превод от германски нормативни документи в тази сфера.

Представителите на различните браншови организации се обединиха около становището, че най-голяма пречка за работата им е изключително сложния процес на издаване на разрешение за строеж, като това често отблъсква инвеститорския интерес. Сред останалите предложения, които да бъдат заложени в новия ЗУТ, са възможността проектантски и надзорни фирми да издават разрешение за строеж, а общината само да регистрира процеса, премахването на лицензионния режим при работа с обекти паметници на културата, отмяна на лицензионния режим на Национален институт за недвижимо културно наследство, възстановяването на Системата за административно обслужване и контрол, съкращаване на сроковете на съгласувателните процедури на енергоразпределителните дружества при издаване разрешение за строеж и др.