Нови такси в Казанлък
Нови такси в Казанлък / Д.Бобева

 

По-високи цени за ползване за търговски цели на тротоарните площи, площадите и уличните платна в Казанлък определи  местният парламент на града.

По-високите цени касят и търговците на открито, желаещи  да разполагат маси, столове, витрини. Всички те ще трябва да заплащат по 60 стотинки за първа зона, 50 стотинки за втора,  45 стотинки за трета и  по 40 стотинки за четвърта и пета.

Увеличението касае тези, които плащат на ден. То е с 10 стотинки повече от досега действащите.  Драстично обаче е увеличението за квадратен метър такава площ: ръстът е с два лева повече от досегашните цени.

Така новите размери на наемите за търговска площ на открито стават: за  първа зона - 12 лева, за втора- 10 лева, за трета зона - 8 лева, за четвърта и пета зона - по 6 лева.

Нови цени се въвеждат и в някои от казанлъшките културни институции, отворени за посещения от граждани. 3 лева става новата такса за туристи, желаещи да разгледат  постоянната експозиция и трезора  в ИМ „Искра". Таксата за ученици е 1 лев.  Същата е цената за разглеждане на Музея на розата. Беседите на  български и английски езици са по 5 и 15 лева, заснемането с видеокамера- 20 лева, а с фотоапарат - 5 лева.

Деца и възрастни могат да разгледат оригинала на Тракийската гробница срещу 20 лева.

Далеч по приемливи са цените в останалите тракийски могили и забележителности в района: 3 лева за възрастни и 1 лев за ученици.

С решение на общинския съвет са променени цените и на театралните постановки, играни на сцената на НЧ „Искра".