Нови такси и цени на услуги гласят в Казанлъшко кмет и съветници
Нови такси и цени на услуги гласят в Казанлъшко кмет и съветници / И.Бонев- архив

Промяна на местните такси и цени на услуги,  обект на Наредба 26 предлага на вниманието на Общинския съвет в Казанлък кметът на общината Галина Стоянова.

Промяната касае както такси, заплащани от гражданите за различни видове удостоверения и справки, извършвани от администрацията, така и наемите за ползване на общински терени, таксите за гробни места и таксите за платен абонамент за паркиране.
Дебатът по новите предложения е в петък, от 9 часа, когато започва поредното заседание на Общинския съвет.


Кметът на Казанлък предлага търговците на царевица и сладолед в Казанлък да заплащат наем на кв. метър, съгласно зоната, в която се намират сергиите им. Наемите са съответно 50, , 30 и 25 лева за места от първа до 4-та зона. Продавачите на пилета на грил също плащат наем на този принцип. При тях таксите на месец стават съответно 60, 50, 40 на кв. метър , в зависимост от зоната, в която се намират.
За машините за кафе в училищни и административни сгради ще се заплаща по 70 лева на кв. м месечно.


С 5 лева ще се увеличи таксата за детски градини, ОДЗ-та и ясли в общината. Новата такса на практика ще представлява предплатена постоянна месечна такса, независимо от това дали детето посещава детското заведение през месеца или не, като към нея ще се начислява и досегашната месечна такса от 30 лева. Така таксата за пълен месец в детска градина става 35 лева, за ясли 29. Въвежда се важно изискване за родителите, които ползват облекчения в таксите при посещение на децата им в забавачниците. За да получат облекчението те ще подават молби до директора на съответно заведение, к заедно с нужните документи, удостоверяващи правото на получаване на облекчението и служебна бележа от общината за липсата на задължения към община Казанлък.


Ако новите предложения на кметицата влезнат в сила, то между 5 и 10 лева повече ще се заплаща за издаване на скици и различни документи, свързани с устройство на територията и застрояване. С по 1 лев да се увеличат различните удостоверения и дубликати, които издава общинската администрация на граждани, като удостоверението за наследници може да стане 5 лева, при сегашни 3, е друго направено до Съвета предложение.
Регистрацията на различни промени в адресната регистрация също да се увеличи, предлагат от общината. Тук увеличението е символично, само с 50 стотинки.


Съветниците ще трябва да решат дали да приемат и друго кметско предложение- за промяна в цените, които гражданите заплащат за гробни места. От 12 на 20 лева предлага кметът да се увеличи таксата за платено гробно място до 15 години, а 70 лева , при сегашни 60 да стане таксата за гроб за вечни времена. Тези предложения са за гробищния парк в Казанлък.
За селата предложението на кмета е предплатеното гробно място за 15 години да се увеличи почти 3 пъти и от 3,60 лева сега да стане 10 лева. От 18 на 25 лева да се промени в селата и таксата за гробно място за вечни времена, е другото предложение.


Направено е и предложение двойно да се увеличи таксата за предплатен служебен паркинг за банките месечно. Сега общината събира по 60 лева на паркомясто.

Предлаганите от кмета Галина Стоянова промени в таксите и услугите ще се дебатират на заседание на Общинския съвет този петък- 27-ми януари.