Нови кметски заплати- да, ама не.
Нови кметски заплати- да, ама не. / netinfo

 

9 от общо 19-те кмета на населени места от община Казанлък няма да  получат увеличение на заплатите си със стара дата от 1-ви януари, съгласно МП от началото на годината.

 С нови основни заплати  от 732 до 853 лева са кметовете на селата Крън, Копринка, Енина, Бузовград, Хаджидимитрово, Розово, Ръжена Ясеново,  Голямо Дряново.

Увеличението, в сравнение със старите им заплати, е в размер на средно 150 лева.

Останалите кметове на села от общината, сред които и кметът на град Шипка- Стоян Иванов, остават със старите си заплати.

С нов размер на основната си заплата от първи януари е и общинският кмет Стефан Дамянов. Той вече ще се разписва срещу 1514 лева.

 Заплатата на Дамянов бе гласувана почти единодушно от съветниците на Казанлък, с 27 гласа.

За първи път в историята на общинския съвет на Казанлък новите заплати на кметовете се гласуваха  поименно и поотделно за всеки един кмет.

Въпреки протестите на съветници от НДСВ, не стана ясно как се гласува по отделни групи.

Мотивите, с които едни кметове получиха увеличение, а други- не, също останаха неясни.

Преди самото гласуване на всяка едно нова заплата, председателят  на Общинския съвет Васил Самарски  информираше съветниците и присъстващите в залата затова дали съответният кмет е депозирал отчет в Общинския съвет  за свършеното  от него през миналата година.

На предишно заседание на Съвета, въпросът с новите кметски заплати  бе отложен. Съветниците  тогава препоръчаха на кметовете на села да депозират отчетите си в местния  законодателен орган.

 За тази препоръка местният парламент на Казанлък се позова на разпоредби и текстове в ЗМСМА. 

На следващото си заседание Общинският съвет на Казанлък да изслуша представители на селските съвети за работата на кметовете, останали със старите си заплати, призова казанлъшкият кмет Стефан Дамянов  след края на гласуването за новите кметски заплати.