Нова коалиция за изборите
Нова коалиция за изборите / DarikNews.bg

10-12 ще бъдат формациите, които ще участват в новосформираната коалиция „Свободна България. Името все още е условно, но заявката за политическата сцена е направена чрез прилагането на нова формула-директно влизане на представители на граждански сдружения в листите, като мандатите се предоставят на регионите, а не се разпределят по квотен принцип. Кой да влезе в листата решават местните организации.

В патриотичната гражданска формация засега влизат ГОРД, ОБТ, „Защита", „За честта на пагона". Пълният състав на коалицията ще бъде ясна в началото на следващата седмица, информира проф. Кръстьо Петков. Кога и как ще се създаде гражданският изборен борд, ще има ли промени в „Информационно обслужване", каква е съдбата на обществените комитети и ще има ли обществен съвет към президентството, питат инициаторите на коалицията служебния премиер и президента.

Като председател на Съюза на икономистите у нас проф. Петков смята, че са необходими незабавни спешни мерки, които трябва да бъдат приложени до изборите. Сред тях са бързото компенсиране на най-пострадалите от кризата, антимонополно законодателство, спешна ревизия на БЕХ и НЕК, отлагане на някои големи инвестиционни проекти, ревизия на договорите с т.нар. американски ТЕЦ-ове, вземане на стратегически заем между 3 и 5 млрд. долара.

Проф. Петков прогнозира, че в следващия Парламент място ще намерят 5-6 партии, а новото правителство ще бъде коалиционно. „И в момента съществува основа, на която би могло да се състави програмно правителство, което ще работи поне 2-3 години", допълни той.

В Стара Загора проф. Кръстьо Петков ще представи книгата си „Държавата-това съм аз".