проект транспорт
проект транспорт / община Стара Загора
Създаване на по-ефективен, интегриран и бърз градски транспорт е целта на втория етап от проекта „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в град Стара Загора“.
 
 „Във вашия град ще заработи система за управление на градския транспорт от световно ниво. Смело можем да кажем, че в Стара Загора ще бъде достъпна първата акаунт базирана система на Балканите. Тази система представлява технологичен модел, който предлага гъвкавост и управление в реално време, чрез безплатно мобилно приложение. То напомня банковите профили или акаунти, чрез които се създава персонален индификационен код, съхраняващ базата данни на потребителя. Това дава предимство, защото дори физически картата за транспорт да липсва, то акаунтът пази всичко необходимо“, обяви Борислав Горов, представител на фирма „Телелинк“.
 
От фирмата представиха нагледно как може лесно да бъде управлявана цялата система, което ще улеснява, както потребителите на градския транспорт, така и транспортния оператор. „Задавайки маршрут, всеки един гражданин на Стара Загора или гост на града, ще може да избира пред варианти за придвижване до конкретната точка – т.е. ще може да избира и с коя автобусна линия да пътува и за колко време да пристигне“. При приложението, което ще бъде достъпно за потребителите до две седмици, се залага на висока сигурност спрямо личните данни.
 
Проучванията сочат, че над 70% от ползвателите на градския транспорт използват смарт телефони, което ще ги улесни максимално. Абонаментните карти за групите, ползващи преференциални цени, ще се издават на същите места, както досега. Билети за градския транспорт ще се продават превозните средства на градския транспорт, както и в 10 специални пункта в града.
 
Системата за управление на градския транспорт включва въвеждане на видеонаблюдение на основните кръстовища в града с интелигентна система за превенция на задръствания. Вече тече и подмяната на съществуващите светофарни уредби и внедряване на система на 36 кръстовища за управление и контрол на трафика. „Системата ще дава приоритет на автобусите, обслужващи градския транспорт“, обяви Милко Гочев, представител на консорциума „Ем Транс Сис“. „Ще има нови трафик контролери с модерна технология, трафик детектори, светофарни дисплеи и устройства. Работим по премахването на секундарниците на светофарите, защото така ще може да бъдем адекватни и бързи при дистанционното управление на системите, както и няма да се създават предпоставки за инциденти“, допълни той. Благодарение на новите системи ще се намалят и спорните ситуации при пешеходци и шофьори на възлови места в града, чрез връзка с камерите в реално време.
 
Ресорният зам.-кмет Йордан Николов обяви, че общинска администрация вече работи активно и по закупуване на електробуси, както и за система за велосипеди под наем.