Нона Караджова:Бонусите в министерството са три пъти по-малки от предходните години
Нона Караджова:Бонусите в министерството са три пъти по-малки от предходните години / Областна администрация - Стара Загора

Министър Нона Караджова не знае точната сума, заделена за коледни бонуси в нейното ведомство. По думите й обаче сумите през тази и миналата година са поне 3 пъти по-малко от предходните години и не са неправомерни.

Във всяка система, не само в Министерството на околната среда и водите, но и във всички институции от много години насам се дават бонуси на служителите. Това е в съответствие с правила, въведени от различни закони за допълнително материално стимулиране в резултат на санкционна и контролна дейност на министерствата.Това заяви в Стара Загора министърът на околната среда и водите Нона Караджова в отговор на обвинение от Синята коалиция.

"През ‘97 или през ‘98 година се направиха промени в Закона за опазване на околната среда.С правилата въведени тогава по този закон, една много малка част от приходите, които се получават в системата от  наложени глоби и санкции, се използват за допълнително материално стимулиране на служители. Това се прилага от поне 10 години.В допълнение мога да кажа,че заплатите в Министерството на околната среда и водите са едни от най-ниските", каза още Нона Караджова и допълни,че бонусите се определят от директорите на дирекции в зависимост от приноса на служителите.

В Стара Загора министърът на околната среда и водите откри нов модул към системата за ранно предупреждение в Регионалната екоинспекция. Той ще предоставя 48-часова предварителна информация за възможни замърсявания с азотен диоксид на въздуха в града.

Новият модул представлява физико-статистически модел, който дава връзка между атмосферните параметри в Стара Загора и замърсяването на въздуха в града по показател азотен диоксид. Информацията за прогнозните нива на азотния диоксид ще даде възможност на експертите от Регионалната инспекция по околната среда и водите и останалите отговорни институции да предприемат адекватни мерки за ограничаване на замърсяването и предотвратяване на влиянието му върху човешкото здраве.