НОИ и НАП с общи електронни услуги
НОИ и НАП с общи електронни услуги / DarikNews.bg, архив

Националният осигурителен институт и Национална агенция за приходите ще си взаимодействат при осигуряването на достъп до електронни административни услуги. На 30 юни те сключиха договор, който регламентира реда и начина за електронна свързаност между двете институции.

Така ще се осъществи интеграцията на персоналните кодове на НОИ и НАП. По този начин осигурените лица, които имат 12-цифрен персонален идентификационен код (ПИК), издаден от НАП, ще имат достъп до справочните услуги и от информационната система на НОИ.

От началото на този месец справочната електронна услуга „Справка за осигурителен стаж и доход при пенсиониране" от интернет страницата на НОИ, вече е достъпна и чрез ПИК на НАП. Тя е публикувана в рубрика „Е-услуги"/Справки/ по ЕГН и ПИК на НАП. По този начин потребителят автоматично ще бъде пренасочван към сайта на приходната агенцията. Съгласно установеният ред, лицето въвежда своя личен идентификатор и ПИК на НАП. След успешна оторизация справката се изпълнява автоматично, като се визуализира на сайта на НОИ.

Следва и разширение на списъка на електронните услуги на НОИ, който ще включва и други справки, предоставяни на осигурените лица по ЕГН или на осигурителите по ЕИК/БУЛСТАТ.