/ netinfo
Няма бум на заболелите от хепатит А в региона. Завишаване на болните е регистрирано в село Зимница, но в периода от началото на месец септември до средата на октомври. Тогава е имало 29 случая, като заболелите са били предимно деца и ученици от ромския етнос.

През този период от Регионалната здравна инспекция в Стара Загора са връчили предписания до общопрактикуващите лекари и до общината за регулация на сметоизвозването в селото и извършване на дезинфекция в огнищата на зараза. През месец октомври здравните инспекторите и община Мъглиж са организирали изследвания на трансаминази на всички контактни с болните и на хора от ромското население. На десет души е приложено лечение.
 
 „От началото на ноември случаите започват да намаляват, тъй като всяка седмица регистрираме не повече от три в село Зимница. Основно заболелите бяха от ромската общност и ние от РЗИ нееднократно сме организирали  беседи на тема лична хигиена и дезинфекция в огнищата. Не бива да очакваме някой да вземе мерки спрямо това, а е необходимо всеки един от нас да бъде стриктен”, е мнението на директора на Дирекция "Надзор на заразните болести" д-р Таня Перчемлиева.
 
Хепатит А е чревна инфекция, която се предава по контактно-битов път, обикновено увеличение на болните се наблюдава през есенно-зимния сезон.
 
През същия период /септември-средата на октомври/ завишаване броя на заболелите от вирусен хепатит е имало и в село Черна гора, община Братя Даскалови. Към момента там се регистрират по един-два случая, боледуват предимно контактните. „Няма нужда да се създава паника сред населението, а да се спазват елементарни хигиенни правила”, призова д-р Перчемлиева..
 
Родители в Раковски масово отказват да пуснат децата си на училище. Причината - в града е регистрирана епидемия от хепатит А. Броят на заразените в града наближава 100.