брайлови модули
брайлови модули / netinfo
Достъпност на хората със зрителни увреждания до културното наследство на Стара Загора осигуриха от Регионалния исторически музей в Стара Загора. Там бе открит Център с брайлови модули, който осигурява възможност на незрящи да се докоснат до артефакти и достижения на българската живопис.

Хората с увредено зрение в Стара Загора ще могат да се насладят на картините: „Спасяването на Самарското знаме“, „Защитата на Орлово гнездо“, „Залавянето на Левски“ и „Ръченица“ на Иван Мърквичка. Освен това на четири специални маси на три нива в музея са разположени артефакти от историята на Стара Загора, придружени с тактилни плочки с обяснения за всеки обект.

 „Благодарен съм на Община Стара Загора за дадената възможност. Ние създаваме 3D модели на исторически обекти и 3D печат на тактилни (чрез докосване) плочки за хора с увредено зрение, придружени с брайлови анотации.  Картините, които са тук, са 3D релефни модели с изпъкнали контури и прибавени брайлови символи вътре във фигурите, както и брайлова анотация за съдържанието“, обясни проф. Димитър Карастоянов от Българската академия на науките, който е старозагорец. Той съобщи още, че се разработва и брайлов екран за компютър, за да могат хората с увредено зрение да работят с него.

„Програмата предстои да се разширява. Това ще ни направи първи в България и водещи в Европа в 3D форматите за незрящи. Идеята е иновативна и внедряването и в Регионалния музей е много добро решение“, коментира зам.-кметът Иванка Сотирова.