Неправителствените организации имат бъдеще
Неправителствените организации имат бъдеще / Дарик радио Стара Загора

В България са регистрирани над 20 хиляди неправителствени организации, но само 2500 от тях са действащи. Този дисбаланс показва неустойчивост на системата на гражданското общество. Това каза инженер Мирена Ботева. Тя е ръководител на проект “Укрепване на структурите и функционирането на нестопанските организации”, изпълняван от Сдружение с нестопанска цел “Асоциация за подпомагане на икономическото развитие и европейската интеграция”.

Проектът се осъществява с финансовата подкрепа на Оперативна програма Административен капацитет, съфинансирана от Европейския съюз. Основната му цел е да се фокусира вниманието върху нестопанските организации като

Неправителствените организации имат бъдеще
netinfo
коректор на поведението, да се укрепи и катализира процеса на развитие на нестопанските организации и да се достигне до равнище на граждански организации.

На базата на този проект е създаден "Консултантски отдел на нестопански организации (инкубатор)". В него работят 10 човека, а основното му предназначение е да подпомага процеса на регистриране, развитие и укрепване на нестопанските организации, допълни инженер Мирена Ботева.Тя беше един от лекторите на провелия се в Стара Загора семинар за подпомагане развитието на неправителствения сектор.