Неолитните жилища били на два етажа
Неолитните жилища били на два етажа / DarikNews, Невена Божкилова
"Неолитните жилища" били на два етажа
55033
"Неолитните жилища" били на два етажа
  • "Неолитните жилища" били на два етажа

Археологическият обект "Неолитните жилища" в Стара Загора всъщност представлява двуетежно жилище. В него най-вероятно са живеели три семейства. До това сензационно откритие се стигна след направените нови проучвания във връзка с подготовката на научна публикация за обекта.

Това е уникален археологически обект, в който са съхранени най-добре запазените в Европа останки на жилище от VI-то хил. пр. Хр. До скоро се считаше, че става въпрос за две отделни жилища с обща стена. Но след последните проучвания става ясно, че имаме двуетажна „жилищна кооперация", висока минимум 7 метра, с три самостоятелни стаи, всяка със собствена пещ и каменни ръчни мелнички за зърно.

"Неолитните жилища" били на два етажа
netinfo

Научен консултант на проекта e проф. Васил Николов от Националния археологически институт и музей на БАН - София. В звуковия файл ще чуете аргументите, които представи той за становището на учените. Ръководител на екипа е ас. Петър Калчев от Регионален исторически музей в Стара Загора. В работата са включени още Бистра Гюрова - геодезист, художничката Дона Стоянова и фотографът Цветан Четъшки.

"Неолитните жилища" били на два етажа
netinfo

Цветното издание с пълните публикации и подробности за селищната могила в Стара Загора, намираща се до Окръжна болница, трябва да бъде готово до края на годината. Зам.-кметът Иванка Сотирова помоли г-н Калчев изданието да бъде завършено по-рано. Идеята на Общината е работата по проекта да бъде показана в Европейския парламент в края на есента, където ще бъдат представени "Неолитните жилища".

"Неолитните жилища" били на два етажа
netinfo

Първоначалната финансова подкрепа от страна на Община Стара Загора за проучванията е 2700 лв.