Немска фирма строи сероочистка в Брикел
Немска фирма строи сероочистка в Брикел / БГНЕС

Договор за доставка на основно работно и ключово оборудване и проект за сероочистваща инсталация за пречистване на димните газове подписа гълъбовското дружество Брикел с немска компания.

Контрактът предвижда изработка на идеен проект, доставка на ключово оборудване за основните елементи на сероочистващата инсталация и работни проекти към тях, супервизия, настройка и подготовка на персонала. Всички останали дейности по работното проектиране и изграждането на пречиствателното съоръжение ще бъдат поети от други фирми.

Сероочиствщата инстлация ще бъде монтирана на три от котлите в Брикел. Тя ще постига степен на очистване не по-ниска от 98%. Освен серен двуокис, пречиствателното съоръжение ще улавя и серен триокис.

Сероочистващата инстлация в Брикел ще е уникална за България.

Фактическото изграждане на пречиствателното съоръжение ще започне след като бъде готов идейният проект. Изготвянето му ще отнеме няколко месеца. Към момента между Брикел и Министерството на околната среда и водите тече кореспондеция във връзка с уведомлението за инвестиционни намерения.