Не тръгна делото срещу Вихър Марков
Не тръгна делото срещу Вихър Марков / netinfo

Състав на Окръжния съд в Стара Загора не даде ход на делото срещу 46-годишния Вихър Марков, който е уличен в организиране и ръководене на престъпна група, създадена с цел да се съставят документи с невярно съдържание, като така се укриват данъчни задължения на фирми.

Делото бе отложено за 6 октомври. Една от причините бе, че подсъдимият се явява без адвокат и така е лишен от законовото му право на защита.

Срещу Вихър Марков е повдигнато обвинение за престъпление по член 321, алинея 1 от Наказателния кодекс, за това престъпление законът предвижда наказание "лишаване от свобода" от 3 до 10 години.

Марков е разработил схема, в която със свои помощници – група от 5-6 лица са оформяни счетоводни документи с невярно съдържание на над 53 фирми от цялата страна.

Някои от фирмите са създавани от самата група, те са подписвали фактури за продажба на определена стока, тя пък е препродавана на друга фирма, после на следваща, като крайната цел е укриване на данъци.

Документите по цялото дело са събрани в 217 тома. Сред тях има и засекретени материали.

Марков, който към момента е с мярка за неотклонение "домашен арест",  се яви днес без адвокат и поиска да не бъде даван ход на делото. Той обясни, че не е наясно в какво го обвиняват и че не се е запознал с материалите по делото. По думите му имало противоречия в обвинителния акт.

Наблюдаващият делото прокурор Алексей Ангелов заяви, че искането за недаване ход на делото е опит за шиканиране на процеса, тъй като подсъдимият е бил с адвокат по време на досъдебното производство и е имал възможност да се запознае с материалите.

По делото бяха призовани за разпит 113 свидетели, а също и 3 вещи лица.

Хората на Марков вече са осъдени за участие в организираната от него група, създадена с цел съставяне на фалшиви документи за укриване на данъчни задължения. Сред осъдените и в това дело със статут на свидетел, с какъвто са и останалите от групата на Вихър Марков, е и 74-годишната Светла Костадинова, която се яви на заседанието днес.