Не са отчетени превишения на средночасовата норма за азотен диоксид
Не са отчетени превишения на средночасовата норма за азотен диоксид / DarikNews.bg, архив

Националният институт по метеорология и хидрология към БАН потвърждават експертното мнение за наличие на инверсионни процеси в региона.

Учените съобщават, че инверсионен процес е наблюдаван и на 4-5 ноември, когато бяха отчетени единични превишения на средночасовата норма за замърсител азотен диоксид, както и през вчерашния ден и началните часове на днешния ден. "И в двата дни метеорологичните условия в Стара Загора са благоприятни за задържане на замърсители в приземния атмосферен слой, има температурна инверсия и при двата случая ", категорични са от БАН.

На 8 ноември около 18 часа е започнало образуване на температурна инверсия, след 20 часа вятърът в Стара Загора е слаб и варира от 0.5 до 2.1. m/s, същото се наблюдава и в началните часове на днешния ден.

Анализът на резултатите от БАН е изготвен на базата на измервания от автоматичните метеорологични станции на системата за ранно предупреждение.

След последното превишение в 5:00 часа тази сутрин не са регистрирани превишения на средночасовата норма за азотен диоксид от Автоматичната измервателна станция "Зелен клин" в Стара Загора, както и от останалите пунктове за контрол на въздуха. Също в норми са резултатите, получавани от допълнително разположената мобилна станция на Регионална лаборатория - Стара Загора.

По прогнозни данни на системата за ранно предупреждение в късните следобедни и вечерни часове не е изключено повишаване на концентрациите на азотен диоксид в района на пункт „Зеления клин", същото е становището и на БАН за наличие на инверсионни процеси тези дни.