НДПС поиска ОИК в Казанлък да заличи листата на ДПС
НДПС поиска ОИК в Казанлък да заличи листата на ДПС / netinfo
Общинската избирателна комисия в Казанлък остави без разглеждане жалбата на Национално движение за права и свободи.

Тя бе срещу листата за общински съветници на Движението за права и свободи, в която според НДПС “ включва изцяло и единствено български граждани с мюсюлманско вероизповедание”

От ОИК считат, че с жалбата на НДПС е направено искане за заличаване на регистрацията на ДПС за участие в местните избори в община Казанлък.

В мотивите си към жалбата, от НДПС твърдят, че “ДПС отново заобиколя законите на страната и цели да формира етнически вот на местните избори в община Казанлък.

Регистрирайки кандидати за общински съветници на етно-религиозен принцип, ДПС грубо нарушава Закона за вероизповеданията, който не допуска религиозните убеждения на гражданите да бъдат използвани за политически цели, се казва още в жалбата на НДПС”.

Жалбоподателите считат, че поради тези закононарушения не е законосъобразно листата с кандидати за общински съветници на ДПС в община Казанлък да бъде допусната до участие в местните избори.

Становището на ОИК, относно доводите на жалбоподателя, че с листата на ДПС за съветници се нарушава освен Конституцията и друг закон- Закона за вероизповеданията е, че в комисията нямат правомощия да се произнесат по това.