Наводнението в Старозагорско /обобщение/
Наводнението в Старозагорско /обобщение/ / личен архив

Над 200 л/кв метър дъжд се изсипа в някои части на Старозагорска област. Заради обилните валежи десетки села, къщи, дворове и имоти бяха наводнени. Под вода остана пътят от Стара Загора към автомагистрала „Тракия", който все още е затворен за движение. Тежка е ситуацията в гълъбовското село Априлово, бедствено положение е обявено в общините Гълъбово и Опан, както и в няколко радневски села.

Към момента няма сигнали и данни за пострадали хора на територията на област Стара Загора след падналите обилни дъждове в последните часове. За сметка на това пък десетки са евакуираните и още повече са бедстващите в няколко села в общините Гълъбово и Опан.

Критично продължава да бъде положението в село Априлово, което буквално е във воден капан. „Четири-пет са срутените от водата къщи, но няма да оставим хората да нощуват навън. Осигурили сме им подслон, макар че повечето предпочитат да се приберат при близки, роднини или съседи", коментира кметът на Гълъбово Николай Тонев. Постоянно се наблюдава състоянието на язовирната стена да не поддаде, тъй като реката все още не се е прибрала в коритото си. Продължава отводняването на засегнатите райони, с машини и техника помагат военни, пожарникари, както и екипи от мините, обобщи Тонев.

Тежка бе ситуацията и в община Опан.

Десетина села в община Стара Загора също бяха залети, но през целия ден продължи отводняването им. Вече започна изпомпването на водата от дворовете и засегнатите от наводнението къщи в село Еленино, съобщи кметът Живко Тодоров, който координира действията за справяне със ситуацията след падналите през нощта и тази сутрин валежи. На мястото с машини и техника работят екипите на ВиК и Районната служба за пожарна безопасност и защита на населението - Стара Загора.

Спряно бе електричеството на контактната мрежа и бе преустановено движението между гарите Михайлово, Калояновец, Християново и Стара Загора.

Водата отнесе моста в село Козаревец. Предстои да бъде направена оценка на щетите, за да се прецени как да бъде възстановен, съобщи кметът Живко Тодоров.

Във връзка с обявеното бедствено положение в Община Раднево се отлагат празниците планирани за 7 септември.

Ето и обобщената информация от Кризисния щаб при областния управител:

В община Стара Загора наводнени са селата: Арнаутито, Кирилово, Богомилово, Михайлово, Калояновец, Ракитница, Ловец, Еленино, Петрово, Памукчии, Ловец, Пъстрен, Михайлово, Козаревец, Християноо, Козаревец, Християново, Стрелец. Скъсана е язовирна стена на язовир Козаревец.

В община Раднево – обявено бедствено положение със заповед на кмета. Наводнени села: Землен, Любеново, Трънково, Свободен, Любеново, Константиновец, както и кв. Гипсово, където има и свлечена земна маса. Мостът в село Свободен е паднал и част от селото е недостъпна.

Община Гълъбово-обявено е бедствено положение със заповед на кмета. В наводнените квартали "Лозенец" и "Строител" е проведена евакуация на населението. В село Априлово се провежда спасителна операция с лодки, след като язовир Априлово е прелял. Част от село Мусачево е недостъпна.

Община Опан-обявено бедствено положение със заповед на кмета. Наводнени села: Ястребово, Тракия, Бял извор, Опан. Множество хора са евакуирани от кметове и кметски наместници по места.

Пътят Димитровград – Стара Загора е отворен за движение.

В Гълъбово електрозахранването вече е възстановено в почти целия град, след като в началото на деня беше нарушено.