Наследниците на Калитин - на гости в Стара Загора
Наследниците на Калитин - на гости в Стара Загора / netinfo
По случай празника си – 5 октомрви, Стара Загора посреща гости. Специално за Деня на града пристигнаха наследниците на подполковник Калитин. Те ще останат 10 дни. Гостуването е по покана на общината и се организира със съдействието на Фондация Пламък, Славянския културно – информационен център, “Мини Марица Изток” ЕАД и местната администрация.

Още след пристигането си руските гости са осъществили своята мечта – да видят истинското самарско знаме във Военно – историческия музей.

“Благодарни сме на ръководтството на музея за този огромен жест към нас”, сподели правнучката на подполковник Калитин Ирина Каховская.

Освен нашия град гостите ще посетят Казанлък, Шипка, Габрово, Етъра, Соколския и Дряновския манастир, и Велико Търново. В събота отново се връщат в Стара Загора, за да се срещнат с жителите на града. Срещата ще бъде от 17 часа в Художествената галерия. Ще присъстват деца от градовете Самара и Москва.

А в празничния ден руските гости ще се срещнат с кмета професор Светлин Танчев и с Негово Високо Преосвещенство Старозагорския митрополит Галактион. Естествено групата ще присъства и на вдигането на знамето и празничното шествие.

Другата седмица гостите на града ще посетят българското черноморие и комплекса “Мини Марица Изток” ЕАД.

“Благодаря Ви за предоставената възможност да посетим Вашия град и да се поклоним на гроба на нашия роднина. Едно е да се говори, но съвсем друго е да отидеш на място и да усетиш атмосферата. Разказвали са ми много обаче сега усещането е доста по-различно”, каза пред Старозагорските журналисти Ирина Каховская.

Само преди два месеца в Стара Загора беше 14-годишната Елисавета Абрикосова, която за пръв път след 1920 година посети лобното място на своя прадядо от фамилията Калитини. Тя беше в нашия град като участничка в експедицията”По пътя на самарското знаме 2008”, заедно с група български и руски деца.