Медово
Медово / netinfo
За историята две кръстчета, подарени от Левски, разказва кметът на село Медово
За пътя на две сребърни кръстчета, подарени на деца в чирпанското село Медово от Апостола на свободата Васил Левски, с вълнение разказва кметът Станка Стоянова.
 
На любопитната история тя се натъкнала съвсем случайно през лятото на миналата година, когато в кметството работела по издаването на удостоверение за наследници. В ръцете й попаднала папка, в която грижливо били подредени много истории и родословното дърво на Попантоновите-Бикови. Сред документите кметицата намерила писмо със снимка на сребърно кръстче. Шестте напечатани на машина страници били адресирани до тогавашния председател на Общобългарския комитет на Фондация „Васил Левски” проф. Дойно Дойнов и до директора на къща-музей - Карлово Дора Чаушева. Писмото е от 1998 година по повод 125 години от гибелта на Апостола, а негов автор е Славка Андреева Игнатова- една от наследничките на рода, която за съжаление вече не е между живите. Кметът Стоянова се свързала с нейните наследници, но засега предпочита да не издава подробности за тях. 

Медово
netinfo


„В писмото се разказва за многобройните посещения на Васил Левски в Медово и затова как отсядал в дома на поп Доньо. Семейството му били едни от най-преданите му съратници и може би заради това Апостолът подарява две сребърни кръстчета на най-малките деца Слава и Илия. Този дар станал истинска светиня за хората от рода, поколения наред те казвали Вечерната си молитва пред кръстчетата”, разказва Станка Стоянова.

кръстче
netinfo

 
За едно от тях се знае със сигурност, че е оцеляло през годините и до днес се пази от наследниците на рода, предадено на момиченце със същото име-Славка. Историята на това кръстче е изключително интересна, разказва кметът на Медово. То тежи 0.83 грама, с височина 25 мм и широчина 15 мм. Топчето имитира злато, материалът, от който е изработено е "СНяома", пише на халката, по данни от писмото.
 
„Когато Слава се омъжва, дава от врата си кръстчето на своя съпруг, който заминава да се бие в Балканската война. В писмото пише, че имало и снимка на Слава и нейното първородно дете, на която ясно се виждал светият дар от Левски. За съжаление, жената умира, а мъжът й не успял да се върне навреме от фронта в Медово и да погребе съпругата си. И така, кръстчето останало в него. По-нататък то се предавало с името Слава на останалите деца от рода, чиито наследници са изключително интелигентни и скромни хора. Именно такава жена ми донесе папката с документите и писмото със снимката на кръстчето. Такава е и наследничката, която сега притежава ценната семейна реликва”.
 

Медово
netinfo


Кметът на Медово веднага се свързала с историка Дора Чаушева. Според нея "това е спомен, който предполагам има своето зрънце истина". 

Като неслучайно съвпадение описва появата на документа Стоянова. Писмото попаднало в ръцете й в момента, когато в селото е учреден местен комитет Васил Левски и в навечерието на голямо тържество, посветено на 180 години от рождението на съратника на Апостола Сребрю Стойновски. С него Левски основава първия селски революционен комитет, той е опълченец, участник в Сръбско Българската война, прототип на героя Бойчо Огнянов от романа „Под игото” на Иван Вазов.

Медово
netinfo

 
Макар че все още не е изследвана историческата стойност и истинност на писмото, на двете сребърни кръстчета-дар от Левски на две медовски деца, кметът Стоянова, смята, че именно човешкият образ, който дава историята, е ценен урок за младите хора. За разгадаване тайните на кръстчетата занапред тя ще разчита освен на историка Дора Чаушева, но и на уредника в Историческия музей в Чирпан Нанси Маринова, която е и председател на местния Комитет „Васил Левски”.

Медово
netinfo

 
А за посещенията на Апостола в чирпанското село има исторически факти и разкази, според които той е пял в църквата, там е заседавал Революционният комитет, в Медово идвал и Матей Преображенски, за да предупреди Левски, че вече е издирван. „Надявам се да възвърнем историческата си памет, да отхвърлим забравата. Заедно с комитет „Забравените”, с председател Игнат Пенев от селото, ще обединим усилията си и смятам, че ще успеем да върнем историческото си самочувствие”, убедена е кметицата.
 
Медовци се гордеят, че родом от селото им са възрожденецът Паисий Рилски, просветителят Йоникий, Вълю Стефов-участник и деец на Съединението, Георги Минчев, който е разстрелян редом с Никола Вапцаров и др. За тях местните направили исторически кът, пред който провеждат тържествата си.
 
Край селото се намира и природният феномен Вкаменена сватба, в подножието на който в края на април ще се проведе голям фолклорен събор. Надяваме се това да привлече много хора, които да разгледат историческата и картинната ни галерия, да се запознаят с интересното ни минало, обяснява кметицата Станка Стоянова. С малко тъга тя разказва, че от 1 400 души в миналото, днес медовци са едва стотина. Някога в селото имало болница, пожарна, ветеринарна лечебница, лесничейство. „За съжаление, днес селото е в клинична смърт като много други наоколо. Затова се надяваме да възродим историческата си памет”.

Медово
netinfo

 
„Живата” история на Медово днес е 99-годишен жител, най-възрастният в селото. А кметът Стоянова споделя, че и занапред ще търси и ще проучва неизвестната история на селото, част от която е пътят на две сребърни кръстчета...Подарени на две медовски деца от Апостола на свободата Васил Левски.
 
Снимките са предоставени от кмета на село Медово Станка Стоянова.