Наши адвокати членуват в международна асоциация
Наши адвокати членуват в международна асоциация / netinfo

Старозагорската адвокатска колегия вече е част от Асоциацията на адвокатските колегии от Черноморските страни, научи Дарик радио. Първото официално представяне на местната адвокатура ще стане в Букурещ. Адвокатите, които ще представят колегията от града на липите са Александър Желязков и председателят на Старозагорската адвокатска колегия Атанас Стоянов.

В Букурещ, на 23 юни, ще се поведе генералната асамблея на Асоциацията на адвокатските колегии от Черноморските страни, съобщи Стоянов. В Международната асоциация членуват адвокатски колегии от целия Черноморски регион и от няколко държави от Югоизточна Европа. В Асоциацията членуват обикновено колегии от столиците на съответните държави. Изключение са само истанбулската и старозагорската адвокатски колегии, уточни Стоянов.

Членството в Асоциацията дава изключително много възможности за старозагорската адвокатура, свързани с обмяна на опит и информация в сферата на правото, осигуряване на свободно пътуване на адвокатите в страните-членки, както и практикуване на професията в тези държави.

По думите на Стоянов членството в Асоциацията на адвокатските колегии от Черноморските страни гарантира и обучение и взаимна правна помощ, което е много належащо, с оглед на това че българската адвокатура е пред прага на Европейския съюз.

След няколко месеца европейските правни норми ще имат приоритет пред вътрешното законодателство и ще имат директно приложение, а аз считам, че ние не сме готови за това, в тази връзка имаме нужда именно от международна покрепа за обучение на адвокатите, която ще получим от Асоциацията, казва Стоянов.

Българската адвокатура се представлява в Асоциацията на адвокатските колегии от Черноморските страни от Софийската и от Старозагорската адвокатски колегии.