Наплив за кандидат-царици
Наплив за кандидат-царици / Д.Бобева- архив
25 казанлъшки красавици ще се състезават за короната на 40-та Царица Роза.

Кулминацията на съперничеството между местните 19-сет годишни хубавици е на 29-ти май, когато с пищна церемония ще се избере най- красивата измежду тях.

Вече 40-сет години за титлата на царицата на цветята се борят местни хубавици.

В пъривет години от конкурса тя се е разпределяла измежуд смелите красиви жени на Казанлък, без оглед на това дали са семейни или не.

В последните 30-тина години право да спорят за нея имат само абитуриентките.

Тазгодишните 25 претендентки са избрани на вътрешни турове в средните училища от общината.

Сред тя има и неколцина изявени красавици от турски произход.

В три тура пред публика ще дефилират красавиците на 29-ти май на специална церемония по избора най- достойната измежду тях.

Все още не е ясно дали през тази година публиката ще има право на своя царица, но със сигурност ще може да даде своя вот за предпочетената хубавица на сайта на община Казанлък.

Изборът на Царица Роза е най- чаканото светско събитие в Долината на розите.

Получилата короната на Царица Роза ще бъде официално коронясана на 6-ти юни вечерта, когато се откриват тазгодишните юбилейни Празници на розата. Кулминацията им е на 8-ми юни, с пищно карнавално шествие по улиците на Казанлък.

Пътуване до Япония, бижута, скъпи сувенири, са част от подаръците на най-красивата казанлъчанка, които получава по време на церемонията за избора на царица.

Празник на розата в Казанлъшко се чества от 105 години насам, със сериозни прекъсвания във военните и следвоенни години. Първата официално избрана Царица Роза е през 1968 година, но поне още три местни хубавици от началото на 60-те в Казанлък спорят за първенството на титлата.