Наплив на млади пчелари в Старозагорско
Наплив на млади пчелари в Старозагорско / DarikNes.ng, Невена Божкилова
Наплив на млади пчелари в Старозагорско
45450
Наплив на млади пчелари в Старозагорско
  • Наплив на млади пчелари в Старозагорско

В Старозагорско се наблюдава необичаен наплив на млади фермери, които те първа започват да се занимават с пчеларство. Вече седем млади ентусиасти са се възползвали от програмата „Млад фермер", която помага за изграждането на цялостно пчелно стопанство, разясни председателят на старозагорското пчеларско дружество „Липа" Тодор Иванов.

Той коментира, че тази година се е оказала по-неблагоприятна от предходната. С около 20 % по-нисък е добивът на мед за 2011 година. Причината е сушавите месеци юли и август. Също така проблем се оказва безразборното пръскане на нивите с пестициди. Държавата все още не може да наложи контрол за опазване на пчелните семейства, които по думите на Иванов са национално богатство. Около стотина са загиналите пчелни семейства в региона.

За сметка на това през предходната година е поставен рекорд по износ на български мед. Общо 12 хиляди тона мед са били изнесени от България от миналогодишната реколта. В Старозагорско за същия период са добити над 3000 тона мед.

Около 2000 души в региона са заети в сферата на пчеларството. А близо 150 семейства се прехранват изцяло чрез производството и продажбата на пчелен мед. Средно са регистрирани 3000 пчелни семейства в региона към пчеларското дружество.

За поредна година Пчеларско дружество „Липа" организира изложение под липите, с цел хората да получат информация за полезното действие на пчелните продукти. Базарът ще е в Стара Загора пред Универмага до края на седмицата.

В прикачения звуков файл може да чуете какво сочат научните изследвания за качествата на пчелното млечице, смесено с рапичен мед. Гл. ас. д-р Динко Динков от Тракийския университет разясни и по колко мед дневно е полезно да се приема - теглото в килограми на човек съответства на грамажа, който е редно да се консумира ежедневно.