НАП продава и бензиностанция
НАП продава и бензиностанция / dariknews.bg, архив

259 вещи и активи на стойност 4,897 млн. лв. продава чрез новия онлайн портал за продажби Националната агенция за приходите (НАП). В новия електронен портал на агенцията желаещите могат да купят апартаменти, леки коли, товарни превозни средства, парцели, магазини, дори и бензиностанция, на цени, по-ниски от пазарните. Това са вещи на длъжници на НАП или конфискувани и отнети в полза на държавата активи.

В новия електронен магазин на НАП може да се търси по ключова дума, цена, населено място, категория на веща, номер на търга и други критерии. Това значително улеснява клиентите на НАП при търсенето на желаните от тях активи. Освен това желаещите да участват в търговете, вече могат да платят депозита си за участие онлайн. Всеки, който проявява интерес да купи имот от НАП, трябва да знае, че за да се включи в наддаването трябва да преведе депозит за участие в размер на 20% от първоначално обявената тръжна цена.

Списъкът с вещите, които НАП продава, се актуализира всеки ден. В момента най-голям е броят на обявите за продажба на недвижими имоти в цялата страна и на тези за леки и товарни автомобили. На сайта на НАП www.nap.bg, могат да се видят обяви за продажба на атрактивни коли със стартова цена от под 1000 лв., както и на камиони с начална цена от 5000 лв. В електронния магазин на приходната агенция се продава дори медицинска техника, отпадъци от цветни и черни метали, самосвал, трактори, багери и др.

Пълните текстове на обявите за продажба на имоти в Банско, Ахтопол, колекционерски ретро автомобили - Додж Флуид Драйф, Пакард Ултраматик, както и други, могат да се видят на интернет страницата на НАП на www.nap.bg в рубриката „Продажби". Там клиентите на администрацията могат да намерят също и условията за участие и провеждане на търговете с тайно и явно наддаване.

Междувременно от приходната агенция съобщават, че от началото на годината всички хора, които сами внасят вноските си здраве , но имат други стари задължения към бюджета, могат да подават заявление преди плащането на здравноосигурителните си вноски. Заявлението се подава в офиса на НАП по постоянен адрес преди всеки превод, като целта е хората да не загубят своите здравноосигурителни права.

Това е така, защото от 1 януари 2013 г. в сила влезе т.нар. единна сметка, с която се промени реда на погасяване на задълженията към хазната. Така на практика, ако няма подадено заявление преди плащането на здравноосигурителната вноска, парите ще отидат за погасяване на по-старо задължение на човека към бюджета.

От НАП напомнят също, че от тази година хората, които сами внасят задължителните си здравноосигурителните вноски, трябва да ги превеждат в хазната до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят. Това означава, че здравната вноска за месец януари 2013 г. трябва да се внесе най-късно до 25 февруари 2013 г. Размерът на здравноосигурителната вноски и за тази година е поне 16,80 лв.

Заради единната сметка, значително се улеснява попълването на платежните нареждания от самоосигуряващите се за здраве. Кодът за вид плащане е само един за всички данъци и осигурителни вноски - 11 11 11 и не е необходимо да се попълва изрично основание за плащане. Образци на преводно нареждане и пощенски запис за плащане към бюджета, могат да се намерят на интернет страницата на НАП - www.nap.bg.

Помощ при попълването, както на декларациите, така и на платежните нареждания, клиентите на НАП могат да получат на телефона за информация на агенцията 0700 18 700 на цената на един разговор.