Намериха откраднати реликви в селска къща
Намериха откраднати реликви в селска къща / netinfo

Исторически реликви, откраднати от склад в района на Храм-паметник “Рождество Христово” и собственост на Националния парк-музей “Шипка-Бузлуджа” бяха открити в пристройка към къща в казанлъшкото село Долно Изворово, собственост на 54-годишен мъж от селото, който е имал договор за изкупуване на скрап на територията на храм-паметника в град Шипка.


В края на февруари в старозагорската полиция е получен сигнал, че на собственици на атракциони, развлекателни заведения и курортни центрове се предлагат за закупуване на изгодни цени носачи на оръдия (лафети) от Руско-Турската освободителна война.

При извършената проверка е установено, че от склад, намиращ се в района на Храм-паметник “Рождество Христово”  липсват три лафета, собственост на Националния парк-музей “Шипка-Бузлужда”.

По сведения на музейните работници, откраднатите лафети са исторически реликви – част от три четирифутови оръдия, подарени през 1910 година от Русия за създаване на мемориални комплекси, посветени на Освободителната война. Те са автентични и оригинални предмети и са под особената закрила на Закона за музеите и паметниците на културата.

През 1997 година дулата им са откраднати и тогава лафетите и дървените колела към тях са прибрани за съхранение в склад на музея на територията на Храм-паметника в град Шипка, където се е намирало и основното фондохранилище на НПМ “Шипка-Бузлуджа”.

При проведените оперативно-издирвателни мероприятия, лафетите и дървените колела към тях са открити в частна постройка в казанлъшкото село Долно изворово. Ценните реликви са намерени в пристройка към къщата на 54-годишен жител на селото, който се е занимавал със скрап. Той не е познайник на полицията и не е осъждан.

Срещу мъжа е образувано досъдебно производство за престъпление по член 195 от Наказателния кодекс. Работата по случая продължава.