Намалиха количеството на изпусканата от Копринка вода
Намалиха количеството на изпусканата от Копринка вода / Областна администрация

Количеството на изпусканата вода от язовир „Копринка" е намалено от 120 на 100 куб. метра в секунда. От тях по река Тунджа се изпускат 88 куб. метра в секунда, а по канала за Стара Загора се изпускат 12. Данните са към 12 часа. Техническият обем на язовира е 142 млн. куб. метра. В момента в язовира има 137 млн. Притокът в язовира е 75 куб. метра в секунда.

В Мъглиж обстановката постепенно се нормализира. Най-големият проблем е в компрометиран участък от пътя за с. Сливито. От ОПУ Стара Загора ще изпратят на място инженер-строител, който да направи оглед и да се предприемат мерки по укрепване на пътното платно.

В Раднево са евакуирани 14 деца и 9 възрастни от ромския квартал на града. Детската градина в с. Сърнево е затворена до събота.

Дигата около подстанция „Гълъбово" вече е завършена и е започнало отводняването на подстанцията, след което ще започне и технологично почистване. В общината няма селища без вода и ток.

Не е годна за пиене водата в селата Бенковски, Пшеничево, Сърнево, Елхово (общ. Николаево) и част от с. Диня. В тези района са осигурени водоноски. От РЗИ извършват непрекъснат контрол за качеството на питейната вода. До всички кметове и кметски наместници са изпратени предписания.

В цялата област няма населени места без електрозахранване.

Пътят Стара Загора - Казанлък се очаква до часове да бъде отворен за движение. Всички останали пътища в областта, включително и двата прохода - Шипка и Прохода на Републиката, са проходими и движението по тях е нормално.

Няма сигнали в Агенцията по безопасност на храните за масови случаи на умрели животни в големите ферми в с. Нова махала, съобщи директорът д-р Дамян Миков, като уточни, че има единични сигнали за починали животни в частни стопанства. След оттегляне на водата екарисажни автомобили ще бъдат изпратени на място, за да ги извозят.

Макар и бавно цялостната обстановка се успокоява и институциите работят в добра координация по между си, коментира по време на заседанието на кризисния щаб областният управител Георги Ранов.