грип лекарства болест
грип лекарства болест / ThinkStock/Getty Images
Намалява броят на болните от остри респираторни заболявания в Старозагорско, сочат данните на РЗИ. 313 са случаите от последната седмица, при 423 регистрирани до 21 януари. Заболеваемостта в региона е 229,62 на 10 000 души население.
 
Междувременно, във Варна министърът на здравеопазването Кирил Ананиев обяви, че  пикът на грипната епидемия се очаква да е следващата седмица.  Той допълни, че прогнозите са пикът да бъде преодолян в края на идната седмица и да започне да намалява броят на болните. „Надявам се нашите прогнози да се сбъднат, защото тази година грипната епидемия продължи доста дълго”, коментира министърът.

От РЗИ Стара Загора отчитат още, че през изминалата седмица са регистрирани 51 случая на заразни заболявания, при 29 за предходните седем дни.
 
От групата на капковите инфекции има 27 случая на варицела, три на скарлатина , три на туберкулоза и един на епидемичен паротит. От групата на чревните инфекции-пет са случаите на ентероколит и пет на ротавирусен гастроентереколит.
 
Потвърден е един случай на вирусен хепатит С от Чирпан и три на вирусен хепатит. От групата на трансмисивните инфекции са регистрирани един случай на ку треска от Стара Загора и два на вирусен енцефалит.
 
През изминалата седмица в Старозагорско не са регистрирани епидемични взривове.