Най-скъпият гоблен показан в Казанлък

Най-скъпият гоблен показан в Казанлък
Най-скъпият гоблен показан в Казанлък / Д.Бобева

Община Казанлък ще получи тържествено ръчно избродиран националния герб на България по време на официалното откриване на тазгодишния Празник на розата. Бродираният герб е с размери 40 на 35 см.

Това съобщи Илианна Косева, председател на национален клуб „Българска бродерия", чийто 14 представителки вече няколко дни показват в Казанлък българска бродерия, шевици, гоблени и плетива в рамките на специално подредена експозиция под надслов: „Рози и шевици".

Върху герба денонощно се трудят на смени майсторки на гоблени от цялата страна, членуващи в клуба. До петък вечерта, когато е официалното откриване на празника, той ще бъде готов. С подобен герб ще се сдобие и казанлъшкото читалище „Искра". Символът на държавата е дар от най-видните гобленарки на България по повод 150-та годишнина от създаването на читалището.

В Казанлъшко майсторките на гоблена от цялата страна ще оставят и трети герб - той ще е дар за село Розов, където гобленарките са намерили нови приятели. Така селото в Казанлъшко ще стане първото село в България, което ще има ръчно изработен герб.

С подобни в същите размери бродирани гербове до момента разполагат само Народното събрание и Община Златоград. Парламентарният герб е първият бродиран герб, дар от националния клуб на гобленарките. Негов майстор е  бившата библиотекарка от Банкя Надя Христова. Гербът й сега краси кабината на парламентарната шефка Цецка Цачева. 

Другите два бродирани герба притежава Община Златоград. Изработени са от столичната гобленарка и златоградска снаха Катинка Ковачева - съпруга на почетния гражданин на Златоград. В колекцията си от няколкостотин гоблена Катина се гордее с поредицата, посветени на родопските носии. В казанлъшката изложба, подредена във фоайето на ДК „Арсенал", са показани над 300 гоблена, носии, блузи, ръчни плетива и шевици. Преобладават гоблените с флорални мотиви, икони и гоблени по картини на известни български художници.

На специално внимание от посетителите на експозицията се радва гобленът „Ръченица" по картината на Мърквичка, дело на гобленарката Пенка Зафирова . Показаният гоблен е най-скъпият в изложбата с цена 3500 лева. Той е уникална разработка на дизайнерката Таня Петрова и самата майсторка Пенка Зафирова.

Зафирова е сред малкото български гобленарки имали честта да специализират в несъществуващата вече фирма за гоблени „Вилар".

Невороятното усещане от „Ръченицата" на Мърквичка е пресъздадено от гобленарка и дизайнерка само с пъстротата на 50 цвята, при положение, че в оригиналната картина са използвани близо 1200.

Сред останалите майсторки, показващи уменията си в Казанлък, е 74-годишната  Лидия Колева, имала търпението и майсторството на два пъти да избродира един от най-дългите гоблени - „Тайната вечеря" в размери 1,50 на 0,50 м. Самата Лидия признава, че в колекцията си има над 200 ушити гоблена, като в Казанлък показва едва 100 от тях.

Лидия е една от малкото по време на социализма шофьорки на туристически автобус към „Балкантурист". Благодарение на пътуванията си зад граница, Лилия е успявала да закупи и избродира десетки гоблени, с ренесансови и аристократични мотиви.  

Илияна Косева, председател на националния клуб „Българска шевица" и издател на списанието „Добър апетит", което е верен партньор на гобленарките, заради това, че във всеки брой има поне по една схема на гоблен за бродиране, споделя, че по време на социализма гобленарството е считано за дребно буржоазно изкуство и властта се е отнасяла негативно към него.

В края на 19-ти и началото на 20-ти век гобленарството се приема като изкуството на градската жена. Заради големият интерес към гоблените в България, тогавашната фирма „Вилер" разработва специална серия от български мотиви, сюжети и православни икони за своите почитателки в България.  

Националният клуб „Българска бродерия" е създаден преди седем години, след конкурс на тема „Икони в гоблени". На него се отзовават майсторки на това изкуство от цялата страна.

Събират се, не се разделят повече. В момента клубът обединява повече от 70 жени от цялата страна. Повечето членове на клуба са с различни професии и бродират за удоволствие.  

В партньорство с уважавани фирми от бранша, клубът организира ежегодно национален конкурс за бродерия.

14 часа

Емил Христов с дарение за жителите на Еленино

Емил Христов, народен представител от ГЕРБ в 44-тото Народно събрание  и общински ръководител ...
14 часа

Митрополит Киприан призова да се спре войната по пътищата

Старозагорската епархийска църква, ведно със цялата старозагорска общественост, дълбоко ...
14 часа

ТИР катастрофира на пътя Стара Загора - Казанлък

Катастрофа затруднява движението от Стара Загора към Казанлък. ТИР с ремaрке е самокатастрофирал ...
21 часа

Боен арсенал и марихуана пратиха мъж в ареста

40-годишен мъж е задържан за срок до 24 часа след операция от служители на сектор „Противодействие ...
21 часа

1009 лева е средната заплата в областта през март

Средната брутна месечна заплата в област Стара Загора за януари 2017 г. е 931 лв., за февруари ...
21 часа

На театралната сцена през юни

ДТ „Гео Милев" Стара Загора представя програмата си за месец юни:   1 ЮНИ четвъртък      ...
22 часа

НАП напомня за неплатен в срок данък общ доход

276 физически лица в област Стара Загора получиха информационни мейли за неплатен в ...
1 ден

Павлина Делчева: Широко отворените врати са много важни

На 30 май изтича вторият мандат на обществения посредник Павлина Делчева. Тя ще продължи ...
1 ден

Депутатите от ГЕРБ с приемни дни

Редовни приемни дни за граждани провеждат народните представители от ПП ГЕРБ – Стара ...
1 ден

Юноша на Берое и ученик загинаха при катастрофа

Тежка катастрофа отне живота на 17-годишен ученик от Езиковата гимназия в Стара Загора ...
2 дни

Технически колеж ще има в Казанлък

В Казанлък ще бъде разкрит Технически колеж към Технически университет – София. Решението ...
2 дни

Старозагорци представиха ресурсната общност при президента

Ресурсните учители Валентин Калчев и Катерина Иванова се включиха в приема, организиран ...
2 дни

Българска лента с премиера в Кан

Новият български филм „12 А“ беше представен в една от кинозалите на фестивалния център ...
2 дни

Преизбраха управителите на две общински дружества

Управителите на две от общинските дружества бяха преизбрани по време на сесията на ...
2 дни

Задържаха двама заради наркотици

Двама 28-годишни мъже са задържани в момент на извършване на сделка с наркотични вещества. ...
2 дни

Почетен знак за омбудсмана

С Почетен знак на Общинския съвет в Стара Загора бе отличена Павлина Делчева за успешната ...