Разказ за ужаса да спиш до насилник (ВИДЕО)
Разказ за ужаса да спиш до насилник (ВИДЕО) / Thinkstock/Getty Images
Започна кампанията "16 дни на активизъм" срещу насилието, основано на пол
Междуинституционална работна среща за договаряне прилагането на координационен механизъм за пострадали от насилие на територията на община Стара Загора ще се проведе в областния град. Тя е  част от кампанията “16 дни на активизъм”, насочена срещу насилието  срещу жени и деца.

Над 700 жени и деца са преминали за близо  16 години през Кризисния център „Самарянска къща“. Той предоставя комплекс от краткосрочни социални услуги, чиято основна цел е да се подкрепи процесът на възстановяване на пострадали от насилие, трафик или друга форма на експлоатация, жени и техните деца, чрез осигуряването на защитена среда и оказването на професионална помощ.

Всяка година, Сдружение „Самаряни“ провежда информационна кампания, в рамките на световната инициатива „16 дни на активизъм срещу насилието, основано на пол”, която е насочена към различните форми на насилие срещу жени и деца. Тя започва на 25 ноември – Международният ден за премахването на насилието, основано на пол, и продължава до 10 декември – Международният ден за правата на човека.

Информационната кампания ще популяризира активно и консултативната телефонна линия в помощ на пострадалите от насилие - 042 64 11 11, на която от началото на годината са консултирани над 40 души, както и другите услуги в региона, които се предлагат на пострадалите от насилие - основно Кризисен център „Самарянска къща” и действащата към него „Приемната за подкрепа”.

Като част от кампанията “16 дни на активизъм” ще надникнем заедно в живота на жена, пострадала от насилие и нейните 16 опита да отговори на обществото: ”Защо не го напуснеш, защо не си тръгнеш?”.