Над 3 тона боклуци само за ден от язовир Копринка
Над 3 тона боклуци само за ден от язовир Копринка / Иван Бонев

Малко над 3 тона боклук събраха в първия ден от двудневната екоакция млади еколози от Казанлък край язовир „Копринка" .
В почистването на язовира и бреговата ивица се включиха и младежи от Гърция, САЩ, Франция, Испания и Германия, както и доброволците от Литва, Латвия, Македония, Унгария, Полша и Словакия.
Сериозна бе групата на младите еколози от казанлъшките гимназии, подпомагани от младежи от Националната организация на скаутите и симпатизанти от „Къщата за книги и приключения", които направиха почистване с кану в самата вода на язовира.
По идея на доброволец, бе направен и сал за двама от празни ПВЦ бутилки, който успя да издържа трима души във водата.


Паралелно с уборката на различни видове отпадъци, основно найлонови торби, пластмасови и ламаринени бутилки, бяха поставени и 20 указателни табели с различни екопослания. Табелите са изработени от младежи от Сдружение „Взаимопомощ" и техните гости- доброволци от различни страни, с финансовата подкрепа на община Казанлък.


Еко фест Копринка 2012 е организиран от Младежки център за развитие "Взаимопомощ" , под патронажа на кмета на Община Казанлък - Галина Стоянова.
Фестът е сред инициативите в проект "Екологично развитие две" на програма "Младежта в действие", спечелен от Националния център за европейски младежки програми и инициативи, по който страна е казанлъшкото сдружение „Взаимопомощ". По този проект в Казанлък за 2 месеца са 12 доброволци.