национален флаг
национален флаг / пресцентър
Инициативата е по повод 22 септември
Развей българското знаме” е поредната родолюбива инициатива на ВМРО. Тя е по повод 22 септември - Ден на българската независимост  и ще се проведе в Стара Загора, Казанлък, Харманли и Кърджали.
 
Над 2000 родни знамена ще бъдат раздадени на старозагорци на 21 септември пред общината след 17.30 часа.
 
Независимостта на България е провъзгласена с Манифест на 22 септември (5 октомври нов стил) 1908 г., който цар Фердинанд І прочита в двора на църквата "Св. 40 мъченици" в старопрестолния град Търново. Провъзгласяването на независимостта на България е политически акт, извършен от правителството на Александър Малинов. С него се отхвърля васалната зависимост на България от Османската империя, наложена й от Берлинския договор, сключен през 1878 г.
 
Искаме българите да развеят националния флаг на 22 септември, да повдигнем духа български, обясни целта на инициативата областният координатор на ВМРО и общински съветник Антон Андонов.
 
Като най-значимото събитие от политическия ни живот през последните месеци той определи подписаният договор за добросъседство между България и Македония. Това дава нови хоризонти за развитието на страната ни, възможност за един стабилен и предвидим партньор на Западните Балкани, е мнението на Андонов. „И защо не във времето да се реализира и  това, което нашите прадеди искаха - два народа да се съберат в една държава”.
 
Безспорно, казусът „Бедечка”, остава водещ за гражданското общество в Стара Загора, коментира общинският съветник от ВМРО. „Ще подкрепя предложението на администрацията за запазване на парка, така както са замислени границите му през 80-те години на миналия век - със зелена зона, зона за отдих и спортната зона около стадион „Химик”. Само така паркът ще може да се развива напред във времето”. 

На сесия в края на месеца предстои да бъде гласувано запазването на парка с нов общ устройствен план.