Над 20 хиляди човека са зависими от хероин
Над 20 хиляди човека са зависими от хероин / netinfo

Децата започват да употребяват алкохол средно на 12 години и половина, а 5% от гимназистите пият алкохол ежедневно. Общият брой на зависимите от алкохол е около 300 хиляди души. За 10 години жените, прекаляващи с алкохол са се увеличили двойно. Данните от статистиката обобщи доктор Иван Добринов, председател на Сдружение за психосоциална рехабилитация и ресоциализация "Избор".

Той допълни, че през последните три години общо 50 хиляди души са взели наркотик поне веднъж, а 10% от преминалите през детските педагогически стаи за разпространение и употреба на дрога са на възраст между 8 и 14 години. Според него липсват специализирани дългосрочни лечебни програми за деца.

Около 5000 българи между 18 и 34 години ежедневно пушат марихуана. Броят на зависимите от хероин е 20-30 хиляди души. Нараства употребата на синтетични стимуланти като амфетамин, екстази, кокаин. Поради въздействието си тези вещества водят до агресия и насилие, информира доктор Добринов. Поне половината от зависимите употребяват повече от едно наркотично вещество, сочат данните от новия европейски доклад по проблемите с наркотиците.

Смъртността сред наркозависимите вследствие свръхдоза за няколко години е нараснала с 50%, отчитат от Сдружение "Избор". През 2008 година поне 74 накозависими българи са погубили живота си.

Около 10% от затворниците са наркозависими. Най-много зависими има в затворите в Бургас, Варна, София и Стара Загора. В затворите липсват специализирани отделения за лечения, каквато e практиката в повечето страни на ЕС, коментира доктор Добринов.