Над 1000 души с присъди от Районния съд
Над 1000 души с присъди от Районния съд / Светла Тенева

Над 9000 дела са разгледани от съдиите в Районния съд в Стара Загора, отчете пред журналисти председателят на съда Росен Чиликов. 90 % от делата са приключени в 3-месечния срок – останали са непреключени 526 дела. Тази цифра е най-ниска за последните пет години, сочи анализът на преседателя на съда.

256 са осъдените през 2007 година за управление на автомобил след употреба на алкохол с над 1,2 промила. 

През изминалата година в Районен съд са работили 19 съдии , 5-има съдия-изпълнители и 48 съдебни служители. Издадени са близо 30 хиляди свидетелства за съдимост. Над 640 хиляди лева са събраните такси, а над 25 хиляди лева е сумата, събрана от наложени глоби.

714 дела в Наказателното отделение на съда са постъпили през 2007година.

2897 са свършените дела към края на отчетния период –а несвършените са най-малко през последните 5 години, отчете председателят на Наказателното отделение Красимир Георгиев.

През 2007-ма година са наложени осъдителни присъди на 1077 лица.

35 са делата, образувани заради домашно насилие през изминалата година в Районния съд в Стара Загора. В три от случаите потърпевши са били мъже, а насилието върху тях било упражнено от синовете им. В останалите случаи жертви на домашно насилие са били дами.

Общо 5603 са свършените граждански дела, като това е най-големият брой за последните пет години, коментира  председателят на Гражданското отделение към Районния съд Генчо Атанасов.

Причините за по-експресното приключване на делата са по-бързото им  насрочване от страна на съдиите и по-рядкото им отлагане за други дати, обясни Атанасов.