Над 10 хиляди са постъпилите дела в Районния съд за миналата година
Над 10 хиляди са постъпилите дела в Районния съд за миналата година / DarikNews.bg/архив

Съдиите от Районния съд в Стара Загора са работили по 56 дела средно на месец през изминалата година. 93 % от гледаните дела са приключили с решение в 3-месечен срок. Общо постъпилите дела през 2010 година са 10 509.

Заради конкуренцията между частните и държавните съдебни изпълнители в съдебно-изпълнителната служба са постъпили едва 397 дела.Въпреки това през годината държавните съдебни изпълнители са събрали 1 871 684 лева.

2 792 са наказателните дела за 2010 година, като най-висок е процентът на престъпленията срещу собствеността-кражби и грабежи. Осъдени по наказателни дела от общ характер са 1 127 лица, от които 63 непълнолетни. Те са съдени най-често заради кражби, грабежи, нарушаване на обществения ред и притежаване на наркотични вещества.

В Районния съд са постъпили 789 искания за издаване на разрешения за трафични данни от мобилни оператори. От тях са уважени 780, защото по девет са постановени откази. Едва десет процента са използвани като доказателства по делата в съда, разясни председателят на Районния съд Росен Чиликов.