Национална библиотечна седмица в Казанлък
Национална библиотечна седмица в Казанлък / netinfo

За седма поредна година Общинската библиотека „Искра" в Казанлък ще участва със свои прояви в Националнатата библиотечна седмица. Тя ще се проведе в периода 14-18-ти май, под егидата на Българската библиотечно-информационна асоциация.
Кампанията се организира в рамките на проекта „Напредък и устойчиво развитие на библиотечния сектор в България" и е подкрепен от Фондация „Америка за България".


Основната цел на кампанията е привличане вниманието на законодателната, изпълнителната и местната власт и на обществеността към библиотеките -като хранилища на книжовното културно наследство на нацията.
Другата цел на идеолозите на Националната библиотечна седмица е да се привличе вниманието и да се алармират законодателната, изпълнителната и местните власти, както и цялото ни общество за тревожното състояние, в което се намират книжовните ценности на България, поради лошата материална база, хроничния недостиг на средства за съхранение, консервация и реставрация.

Специален акцент в кампанията се обръща и на отношението и насърчаването на народните представители чрез своите дейности в избирателните си райони и участие в законодателната дейност на Народното събрание, да изразят своята подкрепа за допълнение и изменение на Закона за културното наследство по отношение на книжовното наследство в библиотеките.


Тазгодишната кампания за казанлъшката общинска библиотека, която пази над половин милион тома книжни единици е посветена на паметта на казанлъшкия край.
Първата проява от кампанията в Казанък стартира от днес 10-ти май с дарителска акция „ Дари книга- сбъдни мечта" . Целта на тази акция е обоготяване на фонда на общинската библиотека. В рамките на тази акция желаещите ще могат да осиновят и книга от краеведския фонд, чрез набиране на средства за подвързия на книги, списания и вестници от по-стари времена.
Кампанията предвижда още дарителска акция на книги по пенсионерски клубове и социални домове, дни на отворените врати в казанлъшката библиотека, запознаване с библиотечната професия, среща с Обществения съвет на библиотеката, с Постоянната комисия по култура към Общинския съвет в Казанлък и работна среща на библиотекарите.
Кулминацията на библиотечната седмица е литературното четене от международния поетичен конкурс „ Белоцветните вишни".